Dia kopieren 

In mijn begin periode van fotograferen heb ik nogal wat dia’s gemaakt omdat dat op groot formaat scherper was dan een afdruk en vele malen goedkoper. Maar op een gegeven moment stop je daar mee omdat het digitale tijdperk van fotograferen je in de greep heeft gekregen. De diaprojector staat op zolder stof te vangen met daarnaast de dozen met dia’s. Veel van die dia’s zou je graag nog een keer willen zien en dan kom je er achter je veel moet doen, projector opstellen een scherm opzetten en de boel verduisteren om een knap plaatje te kunnen zien. Mensen om mij heen lieten de dia’s digitaliseren of deden dit zelf. Ook ik ben er mee aan de slag gegaan en met een betere flatbed scanner een heel aantal dia’s gedigitaliseerd. Maar dat is best een tijdrovende klus en ik zocht daarom naar een snellere en betere methode om deze klus te klaren. Van een goede vriend kreeg ik een Olympus vergroter en die heb ik omgebouwd zodat ik op de zuil mijn camera kon monteren. De camera er op met de macro lens zodat de dia 1 op 1 opgenomen kan worden. Een andere uitdaging was om constant licht voor de dia te hebben zodat elke opname in een keer goed gaat. Dit heb ik opgelost door een houten kistje te maken met aan de bovenkant de condensor, een grote lens uit de vergroter die er voor zorgt dat het licht van de lamp egaal verdeeld wordt, te monteren met daarboven op een stukje melkglas en een plankje met daarin een uitsparing waar de dia in past. Onder de condensor had ik in eerste instantie een led lampje. De resultaten waren daarmee zeer hoopvol alleen de verschillen in dekking was soms een uitdaging. Daarna heb ik er een systeem flitser onder gelegd met een verbinding naar de camera waarmee de belichting verschillen opgelost waren. Daaraan nog even aan de zijkant van het vakje waar de dia in past een klein uitsparing zodat je vlot de dia’s er uit kunt pakken. Wel gebruik ik de draad ontspanner omdat je anders snel beweging onscherpte hebt.

 

Wat wel leuk is is dat mijn vrouw ook graag wat meer macro wilde fotograven met haar Sony RX10. Vandaar dat wij toen een voorzetlens hebben gekocht voor haar, de Marumi DHG Macrofilter Achro 200 +5 62 mm, maar de leverancier kon mij niet veel vertellen wat de resultaten zouden zijn omdat hij met deze combi geen ervaringen had opgedaan. Dus ik heb toen wat testjes gedaan en de resultaten daarvan heb ik naar hem opgestuurd. Hij heeft deze op zijn site geplaatst met vermelding van mijn naam. Dan ben je best verbaast als je jaren later een mailtje krijgt van een man die met deze combi ook dia’s wil gaan digitaliseren. Hij vroeg mij dan ook of ik wist of dat kon en aangezien ik toch een opstelling heb heb ik daar die combi opgezet met mijn ledlampje er onder en ik moet zeggen een fraai resultaat. 

 

Met de zuil van een oude vergroter is maar een van de vele mogelijkheden om een opname van een dia te maken. Als je in het bezit bent van een statief kom je ook een heel eind en als je dan de middenzuil kunt omkeren is het in mijn beleving nog wat eenvoudiger. Je zou dan kunnen beginnen met  een led lampje als lichtbron met een stukje melkglas of een een diffuser van een flitser er boven. Het is natuurlijk belangrijk dat je geen licht vlekken krijgt van een te geconcentreerd licht van de individuele led lampjes. 

 

Zelf ben ik aan de volgende stap begonnen, op een eenvoudige manier mijn 35 mm negatieven op deze manier opnemen zodat ik ook hiervan digitale bestanden kan maken waar ik mee aan de slag kan. Want met een fotobewerking programma denk ik daar meer uit te kunnen halen dan wat vroeger de afdruk centrale er uit haalde. En natuurlijk kun je die foto’s hiermee weer gebruiken in een presentatie op groot formaat.

 

De complete opstelling.

Het belichting kastje waar de dia op komt te liggen.

Het led lampje waar ik mee begonnen ben, opgevolgd door de flitser.